CARA SEMAK HARGA PASARAN RUMAH

Anda ingin dapatkan harga pasaran rumah yang terkini? Baca posting ini dan ketahui caranya!

Sekiranya anda merancang untuk menjual rumah atau berpindah ke tempat lain, pastinya harga pasaran rumah memainkan peranan yang penting. Namun, apakah cara yang boleh dilakukan bagi mendapatkan harga terkini rumah?

Sebenarnya, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan bagi mendapatkan anggaran kasar atau penilaian yang tepat bagi harga sebenar rumah anda. Dalam artikel  kali ini, kami kongsikan 4 cara untuk ketahui nilai pasaran rumah anda.

1.   Gunakan carian laman web hartanah

Pertama sekali, anda boleh mendapatkan anggaran kasar harga pasaran rumah dengan menggunakan platform carian laman web hartanah. Laman web hartanah ini biasanya akan menempatkan iklan rumah untuk dijual daripada pelbagai kawasan.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan laman web iProperty.com.my. Dengan menggunakan laman web iProperty.com.my, anda boleh menapis carian  rumah berdasarkan negeri dan kawasan.

Cara gunakan laman web iProperty.com.my

Langkah 1:

Layari laman web iProperty.com.my. Anda akan dibawa ke paparan seperti berikut:

Langkah 2:

Anda boleh menapis carian berdasarkan negeri. Apa yang menarik, carian juga boleh dilakukan berdasarkan lokasi, stesen kereta api, kawasan kejiranan atau nama hartanah tersebut.

Langkah 3:

Setelah memilih kawasan yang diinginkan, jangan lupa untuk klik di butang Search.

 Langkah 4:

Anda akan mendapat hasil carian di kawasan tersebut. Hasil carian tersebut juga boleh ditapis mengikut harga minimum, keluasan saiz binaan serta bilangan bilik tidur.

Bagi mendapatkan anggaran harga pasaran, anda boleh membandingkan rumah anda dengan rumah lain di kawasan yang sama, namun ia tidak semudah itu. Rumah di kawasan yang sama juga boleh mempunyai harga yang berbeza bergantung kepada faktor seperti sekiranya ada pengubahsuaian, kedudukan rumah dan sebagainya.

Malah, ejen hartanah yang menjual rumah di laman web hartanah boleh meletakkan apa jua harga yang diinginkan oleh pihak penjual rumah. Jadi, cara ini tidak boleh diandaikan sebagai penilaian yang tepat dan hanya mampu memberi gambaran kasar pasaran rumah di kawasan tersebut.

Namun, anda sebenarnya boleh mendapatkan anggaran harga yang lebih tepat berdasarkan transaksi sebenar yang diperolehi daripada JPPH ( Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta).

Anda berminat untuk mengetahui tentang transaksi ini? Teruskan membaca kerana kami akan terangkan lebih lanjut tentang perkara ini di bawah.

iProperty Transaksi: Dapatkan  untuk membantu anda membuat keputusan hartanah terbaik. Tiada pendaftaran diperlukan!

2.   Gunakan data dengan harga transaksi rumah subsale di kawasan yang sama

Bagi pasaran rumah subsale, anda mempunyai satu lagi alternatif iaitu laman web yang akan memaparkan data harga transaksi sebenar rumah di kawasan tersebut iaitu laman web brickz.

Walau bagaimanapun, laman web brickz mempunyai versi percuma yang akan memaparkan terhad kepada 10 transaksi. Sekiranya anda ingin mendapatkan data yang lebih lanjut, anda boleh melanggan pelan yang telah disediakan.

Laman web brickz akan memaparkan transaksi harga sebenar rumah subsale berdasarkan data yang diperolehi daripada JPPH ( Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta).

Apa yang menarik, data ini akan dikemaskini setiap bulan bagi memberi maklumat yang terkini. Laman web ini boleh digunakan bagi mengetahui  nilai harga pasaran rumah di kawasan yang sama dengan rumah anda.

Malah, ia boleh dimanfaatkan untuk membeli rumah serta sesuai bagi pelabur hartanah untuk melakukan kajian yang terperinci mengenai kawasan pelaburan hartanah yang ingin diceburi.

LANGKAH LAIN CARA SEMAK HARGA PASARAN RUMAH MENGGUNAKAN LAMAN WEB BRICKZ

Langkah 1:

Layari laman web brickz. Anda akan dibawa ke paparan di bawah.

Langkah 2:

Buat carian kawasan rumah anda. Anda boleh menggunakan nama taman perumahan atau projek perumahan bagi carian yang lebih tepat. Tekan Enter.

Langkah 3:

Seterusnya, laman web ini akan menunjukkan paparan pelbagai jenis hartanah di kawasan tersebut. Pilih kawasan perumahan serta jenis hartanah anda. Bagi contoh ini, pilih hartanah kediaman dan kawasan perumahan anda

Langkah 4:

Anda akan dapat melihat rumah subsale di kawasan tersebut, terhad kepada 10 transaksi Jangan lupa untuk melanggan pelan sekiranya anda inginkan lebih informasi mengenai harga di kawasan rumah yang diinginkan.

Tahukah anda, laman web iProperty.com.my juga dalam proses menyediakan data transaksi rumah subsale hanya di laman web kami. Dengan ini, anda tidak perlu lagi ke laman web lain hanya sekadar mendapatkan transaksi harga sebenar bagi rumah subsale.

Berikut merupakan contoh transaksi yang akan dipaparkan di laman web kami nanti:

3.   Tanya ejen hartanah berdaftar yang menjual rumah di kawasan anda

Seterusnya, anda boleh memanfaatkan perkhidmatan ejen hartanah berdaftar. Apa yang menarik, ejen hartanah berdaftar ini biasanya bukan sahaja tahu harga pasaran rumah di kawasan tersebut, tetapi berapa harga yang sanggup dibayar oleh pihak bakal pembeli.

Jika anda bernasib baik, ejen hartanah berdaftar yang ada mungkin sudah mempunyai prospek pembeli. Bagi memastikan ejen hartanah yang ditanya boleh dipercayai, lakukan kajian sebelum memilih ejen hartanah.

Sebelum melakukan apa-apa urusan dengan mereka yang bergelar ejen hartanah berdaftar, minta mereka memberikan anda no REN mereka. Menurut undang-undang, mereka perlu berdaftar dengan LPPEH untuk menjadi ejen yang sah. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menyemak adakah firma hartanah ini sah dan berdaftar di laman web rasmi LPPEH.

Walaupun nampak remeh, ia sangat penting bagi anda mengelakkan anda tertipu oleh ejen hartanah yang menyamar. Malah, perkongsian ini yang viral di Twitter, wanita ini kongsi pengalaman pahit ditipu oleh ejen rumah sewa.

4.   Buat penilaian hartanah atau valuation

Akhir sekali, cara  yang paling tepat untuk mengetahui harga pasaran rumah ini ialah mendapatkan khidmat  jurunilai atau valuer. Jurunilai akan menawarkan khidmat profesional bagi mendapatkan harga pasaran berdasarkan beberapa kaedah dan  panduan yang telah ditetapkan.

Berikut merupakan contoh beberapa kaedah penilaian hartanah yang akan digunakan iaitu:

  1. Kaedah perbandingan
  2. Kaedah keuntungan
  3. Kaedah kos
  4. Kaedah nilai baki
  5. Kaedah kontraktor
  6. Kaedah pelaburan

Bukan itu sahaja, jurunilai  juga akan datang  membuat lawatan ke rumah dan menyediakan laporan lengkap berdasarkan penilaian yang dibuat. Namun, anda perlu mengeluarkan kos sendiri bagi mendapatkan khidmat jurunilai.

BACA: Apa itu penilaian hartanah & 4 faktor yang mempengaruhi nilai sebuah rumah

Kelebihan mendapatkan khidmat valuer rumah

Terdapat beberapa kelebihan mendapatkan khidmat valuer atau jurunilai di rumah:

  • Anda dapat mengetahui nilai sebenar rumah anda berdasarkan cara yang paling tepat dan sah.
  • Sekiranya anda ingin menjual rumah, keuntungan yang diperolehi dapat dimaksimumkan berdasarkan harga pasaran rumah tersebut.

Sebelum anda membuat sebarang keputusan, gunakan cara yang betul bagi mendapatkan nilai harga sebenar rumah di pasaran. Ia penting bagi memastikan anda membuat keputusan yang terbaik berdasarkan data dan transaksi yang betul.

Semoga perkongsian artikel kali ini dapat membantu anda dan berjaya dalam apa jua urusan yang akan dilakukan nanti!

Kredit:
https://www.iproperty.com.my/bm/panduan-hartanah/berapakah-nilai-rumah-saya-sekarang-4-cara-untuk-mengetahuinya-75561


HUBUNGI KAMI SEGERA UNTUK KHIDMAT PROFESIONAL PERUNDING / EJEN HARTANAH BERDAFTAR / CARA SEMAK HARGA PASARAN RUMAH


FIRDAUS HASHIM
REN 39063
Legacy Real Property Sdn Bhd
Website: www.ejenhartanahkuantan.com
Facebook: Firdaus Hashim – Ejen Hartanah Kuantan
Emel: ejenhartanahkuantan@gmail.com
H/P: 010-228 9202

Untuk melihat senarai hartanah, klik disini.

Sila klik butang untuk semak dan sah pendaftaran saya bagi mengelakkan anda ditipu oleh broker.

Che Muhammad Firdaus Che Hashim (REN 39063) sebagai Perunding Hartanah Berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta (LPPEH).